Glutenvrij op vakantie ; tips & tricks

Het zonnetje schijnt en met de zomervakantie voor de deur gaan veel mensen weer op vakantie. Sommige blijven in eigen land, maar er zijn ook veel mensen die per trein, bus, vliegtuig of auto naar het buitenland vertrekken. Met coeliakie komt er toch net wat meer bij kijken in de voorbereiding. Wij geven tips en tricks waarop je kunt letten om een onbezorgde vakantie tegemoet te gaan.

 

  • Doe vooraf research naar het land en de omgeving waar je naartoe gaat. Hoe zit het met de glutenvrije voorzieningen hier? Is er veel aanbod in de lokale supermarkten? Zijn er restaurantjes aanwezig waar je glutenvrij kunt eten? Mail of bel enkele eetgelegenheden in de omgeving even vooraf met de vraag of er glutenvrije opties zijn en hoe zij omgaan met kruisbesmetting. Tip! Heb je Facebook? Check dan eens de speciale glutenvrije groepen die er zijn en zoek via de zoekfunctie of er al ervaringen zijn.
  • Informeer uiteraard ook vooraf wat de glutenvrije mogelijkheden zijn bij jouw accommodatie. Zijn er geen tot weinig opties? Vraag dan of het wellicht mogelijk is dat je zelf glutenvrije producten meeneemt en of je deze dan ook mag nuttigen. Doe dit altijd in overleg om misverstanden te voorkomen.
  • Neem je een koffer (ruimbagage) mee op vakantie? Stop enkele houdbare producten in je koffer. Denk aan koekjes/crackers etc. Altijd handig om bij te hebben en in geval van nood heb je altijd wat bij de hand. 
  • Ga je met het vliegtuig? Wist je dat je bij veel vliegmaatschappijen extra bagage mee mag nemen indien je een dieetverklaring hebt? Deze dieetverklaring kun je vooraf aanvragen bij je huisarts en vervolgens insturen bij jouw vliegmaatschappij. Doe dit ruim op tijd zodat alles geregeld is als je vertrekt.
  • Ben je lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging? Vraag dan de gratis digitale dieetvertaling aan! Je kunt ook een gedrukte versie van de dieetverklaring aanvragen. Belangrijk is dat je dit op tijd aanvraagt, omdat het enkele dagen duurt voordat je deze ontvangt.

 

tips voor glutenvrij op vakantie