Gelezen: Steeds meer mensen ontwikkelen een voedselallergie op latere leeftijd

Onlangs lazen wij in het blad 'Allergie & Voeding' van Stichting Voedselallergie een interessant artikel over allergieën die zich ontwikkelen op latere leeftijd. 
Het lijkt er op dat steeds meer mensen gevoelig zijn voor allergieën. Steeds meer jonge kinderen krijgen hiermee te maken, maar er is ook een opvallende ontwikkeling waarbij ook volwassenen op latere leeftijd een intolerantie of allergie ontwikkelen. Opvallend! Wat zijn de oorzaken hiervan? Allergie & Voeding zocht het uit!

Genetische aanleg

In veel gevallen is een allergie of intolerantie genetisch aangelegd en nemen we dit over van onze ouders of voorouders. Dit zien we in de praktijk steeds vaker voorkomen. Broertje en zusje die beide dezelfde allergie hebben, of moeder en dochter die beide een gluten-intolerantie hebben. Dit lijkt een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van allergenen.

Je immuunsysteem verandert

Bij blootstelling op jongere leeftijd aan bepaalde allergenen kan het er toe leiden dat op latere leeftijd alsnog een allergie of intolerantie ontwikkeld wordt. Daarnaast verandert je immuunsysteem op latere leeftijd ook. Dat kan uiteraard ook van invloed zijn. Zo kan het gebeuren dat je tot je 30e zonder zorgen hazelnoten kon eten, maar als 31 jarige ineens niet meer. 

Daarbij is ook een gegeven dat je darmflora in de loop der tijd kan veranderen. Zo kunnen je darmen bijvoorbeeld gevoeliger worden voor bepaalde voedingstoffen. Wellicht merk je dit zelf ook naarmate je ouder wordt. Het hoeft dus zeker niet te zijn dat bepaalde allergieën of intoleranties genetisch zijn bepaald.

Dit kan ook ontstaan door kruisreactiviteit. Hoogeveen (Voedsel & Allergie, editie 2/2024) legt uit: "Sommige voedingsmiddelen vertonen overeenkomsten met pollen, latex of andere allergenen. Als het immuunsysteem eerder is blootgesteld aan deze niet-voedselallergenen, kan het een reactie vertonen op vergelijkbare eiwitten in voedsel, waardoor voedselallergieën ontstaan."
Ook wil het helpen wanneer je weerbaarder bent voor infecties, vaak doordat je op een jongere leeftijd hier al aan bloot bent gesteld. Iemand die overijverig te werk gaat qua hygiene, zal minder weerstand opbouwen en mogelijk daardoor later gevoeliger zijn voor allergieën of intoleranties. Wellicht heb je mensen wel eens horen zeggen "vroeger speelden we altijd buiten in de modder en wassten we ons ook niet dagelijks; en ik was bijna nooit ziek!" Daar zit een kern van waarheid in, want het blijkt uit onderzoek dat door overmatige hygiene je minder resident wordt voor allergenen. Het laagje bescherming (zie ook volgende alinea) op onze huid wordt daarom kwetsbaarder en dunner.

 

Huidreactie

Hoogeveen komt zelf ook nog tot de conclusie dat er mogelijk een verband ligt tussen de interactie met de huid. Dat wil zeggen dat de mate waarin onze huid reageert op blootstelling met bepaalde allergenen, van invloed lijkt te zijn. Het lijkt er namelijk op dat niet het niet alleen gaat hoe we oraal voeding binnenkrijgen, maar vooral ook hoe onze huid in contact komt met bepaalde allergenen. We hebben namelijk een laagje weefsel op onze huid welke bescherming biedt. Als deze dun is of verstoord, is de kans groter om een allergie ontwikkelen. Naar mate we ouder worden, neemt dit laagje bescherming logischerwijs ook af. 

Bron: Hoogeveen, A. Over voedselallergie op latere leeftijd. Vakblad Voedsel & Allergie,  jaargang 39, #2 2024, Stichting Voedselallergie.

allergie op latere leeftijd va foods glutenvrij